
Formålsparagraf
Romerikes Blad skal drive saklig, nær, uavhengig og debattskapende journalistikk, forankret i arbeiderbevegelsens ideer om frihet, demokrati og likeverd.
Overordnet
Romerikes Blad respekterer den enkeltes identitet, grunnsyn, og egenart. Vi skal dyrke vårt publisistiske, lokale og verdimessige ståsted og utvikle troverdige, relevante produkter og tjenester.
RB skal verne om frihet og integritet, meningsmangfoldet og de publisistiske verdiene uttrykt i Redaktørplakaten og Vær Varsom plakaten.
På lesernes side
Romerikes Blad skal være en nyhetsformidler som tar leseren på største alvor og som informerer henne på en måte som gjør at hun føler at hun får det hun trenger å vite om samfunnet hun bor i på alle plattformer.
RB skal i tillegg til å drive undersøkende, kritisk journalistikk også være en varm og lun avsender som inngir tillit og er samtaledrivende. RBs mål er å lage journalistikk som ivaretar lesernes rettigheter og som hun føler er direkte anvendbar for eget liv.
Viktige saker

Dette er noen av de viktigste sakene vi formidlet i 2015:
Tiltak på «Dødsmila»
Landets farligste veistrekning, fylkesvei 170 gjennom Fet og Sørum har krevd 13 liv siden årtusenskiftet, 12 av dem i møteulykker. Kampen for midtrekkverk på «Dødsmila» har vært intens, ikke minst i RBs spalter hvor vi har stolt sprøsmålet: Hvor mange må dø? Fylkespolitikerne har imidlertid ikke klart å skaffe til veie de anslagsvis 400 millionene som skal til for å gjøre veien sikker. Etter den siste dødsulykken fikk man imidlertid raskt satt opp automatisk trafikkontroll på strekningen for å få farten ned.
Korrupsjonssaken i Nannestad
Ti år etter vannverksskandalen ble en ny korrupsjonssak rullet opp på Romerike. En sentral leder i Nannestad kommune ble siktet for korrupsjon og utroskap. Saken bidro til å rokke ved bildet av et uskyldsrent og ubestikkelig folkeferd. Kommunene forvalter enorme verdier, og det er naivt å tro at offentlige tjenere ikke kan la seg friste til å stikke labben ned i honningkrukka. Samtidig viste saken at kommunen har skjerpet rutinene sine etter vannverksavsløringene. Det var kommunen selv som avdekket forholdene.
Pengebruken i SNR
Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) i fjor består av sju kommuner. RB gravde fram en kritisk revisjonsrapport fra Romerike revisjon om samarbeidsrådet, som ikke var kommet til politisk behandling i kommunene. I tillegg til de kritikkverdige funnene i selve rapporten viser det seg etterhvert at befolkningen på Nedre Romerike hadde vært med på å sponse reparasjonen av et rådhustak i Latvia til 139.000 kroner og kulturhuskunst til Lørenskog hus for 30.000 kroner. Det ble også avdekket at daglig leder slo alarm om manglende kontroll i selskapet så tidlig som i 2011.
Atomavfallet på Kjeller
Det eldste radioaktive avfallet som ble gravd ned på Kjeller så tidlig som i 1951, volder store bekymringer. Rustskader på gamle uranstaver, viser at det haster med å finne en permanent løsning for de mange tonn med farlig atomavfall som lagres i et befolkningsrikt område på Kjeller. Det er et paradoks at det minst farlige søppelet er langt bedre lagret; dypt inne i en sikker fjellhall i Aurskog-Høland. Det er en nasjonal unnlatelsessynd at det ikke er funnet en løsning.
Feststund i Fetsund
RB og lokalsamfunnet har i årevis vært pådriver for ny firefelts motorvei fra Lillestrøm til Fetsund. Den lokale utholdenheten har vært avgjørende for å lykkes med å bli kvitt en av de verste flaskehalsene i rushtiden på Romerike som har vært til stor frustrasjon for køtrøtte pendlere fra Øst-kommunene våre. I desember 2015 ble motorveien endelig åpent, og RB kunne på lederplass endelig bruke tittelen «Feststund i Fetsund».
Lokalvalget

Da vi skulle planlegge valgdekningen høsten 2015, bestemte vi oss tidlig for å tenke nytt og stort. De nye digitale plattformene gav oss mulighet til å dekke valget på en bedre måte. Løsningen ble å invitere samtlige listetopper fra Romerikes 14 kommuner, pluss toppene i Akershus fylkeskommune, til timelange nett-tv-debatter i RBs eget studio med journalistene Linda Ingier og Torstein Davidsen som debattledere. En av debattene, i utgiverkommunen Skedsmo, gikk som folkemøte. Sendingene, i tillegg til tradisjonell dekning på papir og nett, gjorde at vi fikk den bredeste valgdekningen noen sinne. Leserne/seerne fikk en helt annen annen mulighet til å bli kjent med politikerne, og kjenne på temperaturen rundt de ulike lokale sakene. For mange velgere var det helt sikkert også første gangen de fikk se og oppleve politikerne i sin kommune «live». Seertallene ble drøyt 18.000. De rundt 90 lokalpolitikerne som deltok var begeistret, og opplegget bidro til styrket omdømme for RB i det politiske miljøet på Romerike.
Eksempel; Sørum kommune: http://www.rb.no/tv/valg-2015-sorum-5-43-194141.html
Pris
Romerikes Blad vant i 2015 Akershus journalistlags pris i åpen klasse for den viktige artikkelserien «Vold i nære relasjoner». Journalistene Elin Svendsen, Alexander Gjermundshaug og Jon Theodor Hauger-Dalgsgard sto bak serien som fikk politimester Bjørn Vandvik på Romerike til å prioritere disse sakene sterkere. Juryen uttalte følgende: «I denne artikkelserien legger pris-kandidatene for dagen et imponerende kildegrunnlag, og deres arbeid avdekker forhold i samfunnet som tidligere var ukjent for offentligheten. Journalistene tar for seg et veldig vanskelig og betent tema, men de klarer på imponerende vis å presentere caser med så vel ofre som straffedømte i voldssaker. Ved hjelp av gode taktskifter, kreativ presentasjon og fin grafikk blir artikkelserien både lettlest og lettforståelig. Journalistene har publisert flermedialt, de har engasjert leserne ved å la de delta på sosiale medier og de har kronet verket med en innsamlingsaksjon for å bekjempe vold. Dette er nyskapende og god journalistikk.