Charlie Hebdo
Året startet brutalt, med terroren mot redaksjonslokale til Charlie Hebdo i Paris. Debatten om terror og press mot ytringsfriheten kom tilbake med full styrke, på brutalt vis. Som andre redaksjoner var Dagsavisen sterkt preget av terroren. I tiden som fulgte skrev vi en lang rekke artikler om ytringsfrihetens kår og terrorgruppen Den islamske stat (IS).
Arbeidsliv
2015 ble preget av en strid rundt organiseringen av arbeidslivet, med endringer av arbeidsmiljøloven som et av de hardeste stridsspørsmålene. Striden toppet seg i slutten av januar, da 1,5 millioner deltok i en politisk storstreik mot regjeringens forslag til endringer, samtidig som saken ble diskutert på Stortinget. For Dagsavisen har alltid arbeidslivsspørsmål vært viktig, rundt denne striden hadde vi en rekke artikler både om konsekvensene av endringene og utspill i den løpende debatten mellom aktørene i striden. Gjennom året forøvrig har vi hatt en tung prioritering av arbeidsliv og den økonomiske situasjonen, rundt viktig samfunnsspørsmål som sosial dumping og utvikling av en ny underklasse i arbeidslivet, samt skatt og fordelingspolitikk.
Terror og antisemittisme
I februar ble nyhetene preget av nok et terrorangrep i et vesteuropeisk land, denne gangen mot en synagoge i Danmark. I tillegg til journalistikk rundt terroren ble antisemittismen i Europa igjen satt på dagsorden, også i vår avis. Senere på våren preget terroren igjen mediene, blant annet etter angrep i Tunisia.
Flyktningkrisen
Få ting preget mediebildet mer i 2015 enn flyktningkrisen og norsk asylpolitikk. I Dagsavisen har vi prioritert dette tungt. Vi har gjennomført flere reportasjereiser til blant annet Italia og Hellas for å se på forholdene for flyktninger som kommer til Europa. Andre sider ved denne krisen som har vært viktig for oss er å se på årsaken til at folk har flyktet, forholdene i nærområdene og endringene i europeisk og nasjonal asylpolitikk. Det har også vært viktig for oss å bidra til en bred debatt om hvordan Norge skal møte denne krisen.
Endringer i skolehverdagen
Norsk skolehverdag har vært preget av gjentatte debatter rundt kvalitet, frafall og testing. Dette har vært en viktig debatt for oss, som vi har fulgt ikke bare med innspill fra aktørene i debatten, politikere, lærere og andre, men også gjennom flere saker rundt forskningen på feltet.
Økonomisk krise i Europa
Den økonomiske krisen rammet en rekke europeiske land i 2015, merket av skyhøy arbeidsløshet og fattigdom, ikke minst i Hellas, der regjeringen utfordret den europeiske kuttpolitikken. Dagsavisen fulgt striden tett, og reiste til både Hellas og andre land for å se på hvordan krisen rammet.
Lokalvalget
Den politiske journalistikken har alltid vært spesielt viktig for Dagsavisen, og vi har alltid fulgt både nasjonale valg og lokalvalg tett. Lokalvalget 2015 var viktig for oss av flere grunner. Vi har prioritert opp den lokale journalistikken i Oslo, som historisk har vært viktig for avisa, men i en lengre periode var nedprioritert. Årets valg i Oslo var dessuten interessant fordi muligheten for maktskifte var større enn på lang tid, for en avis med verdigrunnlag til venstre i politikken var derfor dette et viktig valg å følge tett. For oss var det viktig å være tett på aktørene på begge sider, og være sentral i debatten rundt store stridsspørsmål som boligskatten. I tillegg til det politiske maktskiftet var valget preget av Miljøpartiet De Grønnes historiske vekst. Naturlig nok preget valget avisa i lang tid både før og etter selve valgdagen.
Samarbeidstrøbbel
Nasjonalt har politikken vært preget blant annet av dragkamp mellom regjeringspartiene og støttepartiene, blant annet rundt stridsspørsmål som asylpolitikk, skattepolitikk og klima. Dette ble blant annet tydelig under debatten rundt statsbudsjettet.
Terrorangrepene i Paris
I november ble Frankrike nok en gang rystet av terror, denne gangen med flere terrorangrep mot restauranter og et konsertlokale i Paris. Dagsavisen reiste til Paris dagen etter angrepene, og var til stede den første uka etter angrepene. I tillegg til tilstedeværelsen i et Paris preget av sjokk etter angrepene var det viktig for oss å følge debatten rundt kampen mot terrorismen i kjølvannet av angrepene.
Klimatoppmøtet i Paris
Kort tid etter terroren var Paris vert for et svært viktig klimatoppmøte. I tillegg til å sende en av våre egne journalister fra Oslo, hyret Dagsavisen inn en journalist som har dekt klimatoppmøter i en årrekke. Vi var til stede under hele toppmøtet. I tillegg til en lang rekke artikler både før, under og etter toppmøtet hadde vi en egen "grønn avis" i forbindelse med åpningen av møtet.