Første halvår 2015
«Je suis Charlie!»
Nyhetsåret 2015 i Vårt Land begynte brått med terroren som rammet Paris og angrepet mot redaksjonslokalene til Charlie Hebdo. Ytringsfriheten var under press og demonstrasjonene spredte seg ut over hele verden.
I kjølvannet laget vi en rekke saker om IS og deres terrorvelde. Vi er en av de få avisene som har gått inn og sett på den teologiske plattformen til IS og fortalt bredt om deres endetidsspådommer. I en lang rekke saker satte Vårt Land søkelys på ytringsfrihetens kår, ekstremisme og terror, både her i landet og i utlandet.
Oslo Katolske Bispedømme
Kort tid senere slo politiet til mot Oslo Katolske Bispedømme. Mistankene om økonomisk mislighold og juks med medlemslistene er en sak som fikk stor, nasjonal oppmerksomhet. Dagbladet var først ute med nyheten, men Vårt Land tok raskt eierskap til saken og har skrevet mye om hvordan de økonomiske støtteordningene forstås og brukes i norske trossamfunn.
Tuktet sine barn
I februar skrev vi om en menighet på Jæren som i sine vedtekter skrev at de tuktet sine barn. Saken ble anmeldt av barneombudet og fikk stor, nasjonal oppmerskomhet.
Av årets mer kuriøse saker var nyheten om at en seks meter høy kristusstatue var reist ved E18 i Sandvika.
Tungetale
Redaksjonen bruker ressurser på å løfte frem saker i skjæringspunktet der religion møter samfunn og kultur. Da Håvard Rem før sommeren lanserte sin plate hvor han brukte tungetale som ett av virkemidlene, var det riktig å løfte frem en debatt om slike religiøse fenomen og hvordan de her ble brukt i et kunstnerisk uttrykk.
Betanien-skandale
Betanien i Bergen ble i 2015 rystet av en skandale hvor en av de betrodde medarbeiderne hadde brukt av stiftelsens penger til å arrangere fester og betale for alkohol og prostituerte i Spania.
Søndagsåpne butikker
Våren 2015 var søndagsåpne butikker en av de store debattene - som Vårt Land frem til da hadde vært nesten alene om å følge. De to regjeringspartiene hadde lovet å åpne opp for søndagshandel, og regnet med nødvendig støtte fra Venstre. Men utover våren 2015 skulle temaet bli svært krevende for Frp og Høyre. Da Venstre sensommeren lanserte en lokal modell for søndagsåpne butikker, ble det klart at de to regjeringspartiene ikke hadde den støtten de trodde.
Andre halvår 2015
Fiendtlig arkitektur
Sommeren 2015 var det Vårt Land som satte temaet «fiendtlig arkitektur» på agendaen. En kommentar av journalist Christian Bjørke står igjen som den mest leste saken på vl.no i 2015, og artikkelserien som fulgte ga konsekvenser. Fra å lage arkitektur som skulle hindre uteliggere og andre i å ta seg til rette på benker og i bybildet, ble det en forståelse for at slik arkitektur er viktig og riktig.
Det religiøse Norge
Gjennom sommeren satte Vårt Land også ut i livet en artikkelserie med temaet «Det religiøse Norge», hvor vi besøkte ulike fragmenter av det religiøse mangfoldet og plasserte de ulike miljøene i en kontekst der de hører til. Vi ønsket både et innenfra- og et utenfrablikk på miljøene. Serien ble svært godt mottatt av leserne og ble en serie med gode reportasjer som spilet en bit av det religiøse Norge.
Luther-jubileet
I lys av det forestående Luther-jubileet satte vi også blikket på Luthers mange sider og hans betydning for religiøsiteten i Europa.
Sentrum på vippen
I 2015 var norsk politikk preget av en rekke konflikter mellom de to regjeringspartiene og deres to støttepartier. I og rundt KrF og Venstre raste debatten om rollen deres på vippen – slik som for eksempel asylpolitikken, klimapolitikken, sexkjøpsloven og søndagsåpne butikker. Vårt Land var i front med å dekke disse konfliktene og konsekvenser for samarbeidet.
Nye politiske konstellasjoner
Kommune- og fylkestingsvalget 2015 viste at KrF og Venstre i noe større grad samarbeidet med Ap enn tidligere. I Bergen ble det dannet byråd med en sentrum-venstre-konstellasjon. Vårt Land var tidlig ute med dekningen av dette samarbeidet, og sendte et team til Bergen valgnatten for å følge denne konstellasjonen tett.
Kirkevalget
Høsten var i stor grad preget av kirkevalget som for første gang fikk et svært politisk utgangspunkt. Det store stridstemaet var vigsel av likekjønnede og det preget ukene før og etter valget. Kirkevalget fikk stor oppslutning og resultatet fikk store konsekvenser for sammensetningen av menighetsråd og bispedømmeråd over hele landet.
Terror
I november kom Paris i nyhetsbildet igjen. Først ble byen på nytt rammet av terrorhandlinger da blant annet et konsertlokale ble angrepet. Vårt Land dekket hendelsen blant annet gjennom bilder tatt av studenter ved Danvik folkehøyskole som var tilstede i byen, og dokumenterte følelser og livet etter terroren.
Klimatoppmøtet
Senere samme måned ble Klimatoppmøtet avholdt i Paris og Vårt Land hadde reporter tilstede og dekket temaområdet bredt i en periode.
Skolegudstjenester
I desember skrev vi om skolegudstjenester nok en gang – det er alltid like aktuelt, men vi satte også fokus på minister Sylvi Listhaug og forfatter og debattant Hege Storhaug som var med på å fargelegge den norske flyktningdebatten.
Bilagene
I løpet av året produserte og ga vi ut flere legg to (både redaksjonelle og content), men helt på tampen av 2015 produserte vi to større bilag. De finner du her:
Digital hverdag
I 2015 sjøsatte vi flere nye, innovative nisjenettsider.
Tro24 er et samlested for Menighets-Norge og tilbyr forbrukerjournalistikk til mennesker som vil leve sitt liv med troen som en viktig bestanddel. Det har vært viktig for Vårt Land å skille denne journalistikken ut fra resten av avisen som står fast på en strategi om å nå bredt ut. Vårt Land er ikke en avis for kristenfolket, men en kristen avis for folket.
Ved siden av Tro24 har vi etablert
vl.no/tilflukt som er en samleside for vår dekning av flyktningestrømmen og et interaktiv kart over aktiviteter knyttet til flyktninger i Norge.
Edens Hage ble etablert i 2015 – en nisjenettside for de som er opptatt av bærekraftig utvikling og hagearbeid i et meget vidt perspektiv. En nisjeside som trender godt i vårt marked.
Vi har etablert
Søndagsrådet som gir råd og svar til foreldre som ønsker å oppdra sine barn i en kristen tradisjon. Formidler verdier via ukentlig podkast som nå ligger på topplista til iTunes. Bygget opp i et bidragsyternettverk hvor mange personer bidrar gratis både i form av å gi svar på spørsmål og delta i podkastene som produseres.
I
Litterært skriftemål stopper vi opp ved skjønnlitteraturen som vi synes utmerker seg ved å berøre tro, tvil og eksistensielle spørsmål, og får forfatternes bekjennelser om egne litterære blødmer, triks og prosjekter som aldri ble fullført. Forfatter og Vårt Lands kulturredaktør Alf Kjetil Walgermo leder samtalene fra Kulturhuset på Youngstorget i Oslo.
Rett før årsskiftet 2014/2015 redesignet vi papiravisen, og denne visuelle omleggingen førte i 2015 med seg et redesign også av vl.no og undersider. Dette var et resultat av en omfattende strategiprosess som tegnet retning og laget leserløfter for Vårt Land.
Nett først
På to år har Vårt Land jobbet for å tette igjen kompetansegapet mellom det som finnes på huset og det som kreves i en digital konverteringsfase. Av organisatoriske endringer har vi bygget om hele redaksjonen slik at vi nå jobber smartere med tanke på en nett-først-strategi. Reporterene begynner i nettsaken og lager papirverjsonen som et biprodukt. Redaksjonen er designet slik at vi jobber med størst fokus og mest ressurser inn mot den daglige nyhetsdekningen av saker i skjæringspunktet mellom religion, samfunn og kultur. Samtidig har vi god dekning av lengre formater. Blant annet har Vårt Land det lengstlevende portrettintervju-konseptet i Min Tro som er inne i sitt 23. år.