Trønderbladet

2015 ble et år med mange store nyheter i Gauldalen. Året startet med bortførte orgelpiper i Melhus kirke, deretter gikk det slag i slag med en tragisk storbrann på Trondheim Bil-Demontering, en 3-årig gutt som satt i en bil som trillet ut i Gaula, det første drapet på flere tiår, omstridt utbygging av E6 og selvsagt kommunevalget.

Fakta
Samlet opplag - Les mer 4551
Ikon
Utgiversted Melhus, Sør-Trøndelag
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Lars Østraat (40)
Kommer ut tirsdag, torsdag og lørdag
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
13000
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
4000
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
8000
Fordeling lesere
Antall sider produsert 3972
Redaksjonelle årsverk 6
Fordeling stoff/annonser
Antall lederartikler 152
Antall kommentarer 7
Antall innlegg på nett 900
Refuserte innlegg på nett 100
Antall leserinnlegg 750
Klagesaker til PFU 0
Fellelser i PFU 0

Mål og prioriteringer

Trønderbladet skal være nyhetsledende i vårt nedslagsfelt, primært i kommunene Melhus og Midtre Gauldal.

Vi har tøff konkurranse fra andre lokalaviser og Adresseavisen, og det er viktig for oss å være først ute med både de store og de små nyhetene. Leserne av Trønderbladet skal få aktuelle nyheter, interessante reportasjer, kultur, sport og småstoff.

I 2015 falt papiropplaget raskere enn vi hadde ønsket oss, men Trønderbladet har fortsatt en solid posisjon og god økonomi. På nett ser vi at veksten har flatet ut. Det gledelige er at veksten på mobil har vært svært stor.

Vi har startet på 2016 med mål om å bremse papirfallet, og øke veksttakten på nett og mobil. Starten av året blir preget av en etterlengtet redesign av papiravisa, og da benytter vi anledningen til å også fornye oss på innholdssiden.

Legg til i min rapport

Avisens samfunnsrolle

Kommunevalget viste til fulle hvor viktig avisa er for lokalsamfunnet.

I valgkampen strømmen innleggene inn, både til papiravisa og til vår digitale talerstol. Valgkampen preget selvfølgelig også både papir- og nettavisa redaksjonelt sett. På valgnatta og dagene etter var Trønderbladet totalt enerådende med å fortelle om valgresultatet i våre kommuner. Det var hos oss det ble klart hvem som ble ordførere og hvordan kommunene skal styres de fire neste årene.

I 2015 har Trønderbladet vært arena for flere lokale bekymringer. Kommuneøkonomien i Midtre Gauldal er svært dårlig, og det er usikkert om eiendomsskatten er skrevet ut på lovlig måte. Den etterlengtede E6-utbyggingen berører dessuten mange, som er usikre på hvor og når de skal flytte og hva slags kompensasjon de vil få.

JEGERE: Det er kameraet Asbjørn Losen og Jon Kamphaug skyter med når de er på jakt. I sommer var det moskusen de forsøkte å feste til minnebrikken. Det ble mer dramatisk enn de hadde forestilt seg. En syk moskus forvillet seg inn på et turistområde, og ble avlivet.

Legg til i min rapport

Priser

Trønderbladet mottok ingen priser i 2015.

I samarbeid med Sparebank1 SMN delte vi ut Folkets Tæl-pris i både Melhus og Midtre Gauldal. Det ble nominert tre kandidater i hver kommune, og leserne plukket ut vinnerne via sms-avstemming. Vinnerne ble Støren sportsskytterklubb og fotballfrivillige Geir Christian Lunde.

Legg til i min rapport

De viktigste sakene

ÅSTED: I denne leiligheten ble Nilofer Naseri drept 28. september. Ektemannen ble senere på kvelden pågrepet og siktet for drapet. Foto: Fredrik Lien 

DRAMATISK: 15. august trillet en bil med en tre år gammel gutt ut i Gaula. Rask hjelp reddet livet til den lille gutten. Helikopter fra sykehuset i Ålesund ble tilkalt fordi lokale ambulansehelikoptre ikke var tilgjengelig denne dramatiske augustdagen. Foto: Gunn Heidi Nakrem 

STORBRANN: Brannen 26. mai hos Trondheim Bil-Demontering på Øysand var svært kraftig. Én person omkom av skadene, og to ble svært hardt skadd i den eksplosjonsartede brannen. Foto: Thomas Olsen 

MAKTSKIFTE: Valget i Melhus endte med at Jorid Jagtøyen (Sp) måtte overrekke ordførerkjedet til Gunnar Krogstad (Ap). Foto: Gunn Heidi Nakrem

Årets mest sette videoer
Ingen har løftet tyngre (3080)
Bilgale gauldalinger (2968)
Se Marit Bjørgen på spinning med Trønderbladet (2497)
Hvordan ser det ut i Melhus sentrum i 2015? (2249)
– Jeg trodde jeg skulle på husmortrim på Hovin (1962)
Vill burning på folksomt gatebiltreff (1826)
De er råsterke! (1817)
Børning-inspirerte entusiaster (1728)
Slik blir det nye Elkjøp-bygget (1620)
– Vil helst bort herfra (1590)

 Årets mest leste saker
Kjetil er over snittet bilinteressert (29 992)
Europris trekker Halloween-godteri (24 306)
– Dette var ment som en spøk (13 584)
Beslaglagt semitrailer forsvunnet fra Støren (13 353)
Saksøker kommunen (13 236)
Hjemme hos Nattpatruljen-Olav (11 666)
Kvinne drept på Melhus (10 174)
Krogstad blir ordfører i Melhus (9987)
Er du lei av den gamle fargen på bilen? (8902)
– Totalt meningsløse regler for 2015-sesongen (8560)

Legg til i min rapport

Årets beste bilder

Legg til i min rapport

Journalistfaglig utvikling

Vi har deltatt på Hellkonferansen, i tillegg til enkelte kurs i regi av Norsk Redaktørforening.

Hver uke har vi 1-2 utvidede morgenmøter, der vi tar opp ett spesielt tema. Det kan være mini-kurs eller faglige diskusjoner, for eksempel frontredigering, samspillet mellom nett og papir og ferske PFU-avgjørelser. Dette vil vi fortsette med i 2015.

Legg til i min rapport

Etikk

Trønderbladet hadde ingen saker til behandling i Pressens Faglige Utvalg i 2015.

Den saken som har vært mest komplisert for avisa har vært dekningen av drapet på Nilofer Naseri. Det er svært sjelden det er drap i vårt område, og vi er derfor urutinerte når det kommer til dette. Raskt etter drapet ble det klart at hennes ektemann ble siktet. Det verserte mange rykter om ekteskapet, mannen og hendelsene forut for drapet. En så alvorlig hendelse må vi selvsagt dekke bredt, men samtidig må vi ta hensyn til de pårørende. Det var krevende å avgjøre hvor langt vi skulle gå i vår dekning av saken.

Legg til i min rapport