VG

2015 var et svært tøft år for mediebransjen. De internasjonale selskapene forsyner seg grovt av både lesernes tid og annonsørenes penger. Gamle modeller blir snudd på hodet i hele næringskjeden til mediehusene og det stilles høyere krav til alt. I en tid hvor etablerte medier angripes fra alle kanter er det utfordrende å drive digital medieinnovasjon, men samtidig viktigere enn noen gang. Og fullt mulig! For VG ble 2015 et tøft år, men også et rekordår.

 
Fakta
Samlet opplag - Les mer 112716
Ikon
Utgiversted Oslo
Bilde av redaktør
Ansvarlig redaktør Torry Pedersen
Kommer ut daglig
Daglige lesere totalt
Daglige lesere totalt
406000
Daglige brukere på mobil
Daglige brukere på mobil
1308000
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
1914000
Redaksjonelle årsverk 263
Antall lederartikler 714
Antall kommentarer 1073
Klagesaker til PFU 49
Fellelser i PFU 2 (1 kritikk)
Egne interne retningslinjer Ja
Kystvakten utenfor den greske øya Lesvos kjørte rundt gummibåten med syriske flyktninger som var på vei mot øya, og laget bølger. Flere mennesker falt i vannet, og og en gummibåt som allerede var kommet i land dro ut for å redde dem.  Foto: ESPEN RASMUSSEN

Tragedien som illustrerer endringen i medielandskapet

Når 2015 skal oppsummeres er det usedvanlig enkelt å peke på årets mest gjennomgripende nyhetshendelse: flyktningestrømmen til Europa.

 

Politisk, kulturelt, demografisk og økonomisk vil folkeforflytningene ha varige konsekvenser.

1. januar 2015 – på årets første dag – publiserte VG en artikkel der seniorrådgiver Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute uttalte:

– Dette er en av de største humanitære katastrofene i moderne tid, og den blir ikke mindre jo lengre krigen pågår. Vi har en situasjon hvor Middelhavet er stengt, og flyktningene i nabolandene begynner å tære på tålmodigheten til befolkningen i vertslandene. Hvem som skal ha hovedansvaret for å løse krisen kommer til å være en nøtt.

Mellom denne forutseende uttalelsen og nyttårsfeiringen i Köln, hadde tre-åringen Alan skylt i land på en strand i Tyrkia, Angela Merkel blitt hyllet og fordømt, mer enn 5000 mennesker kommet syklende over grenseovergangen ved Storskog, VGTV publisert et av årets mest omdiskuterte innslag, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug sagt til VG at «en kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge», og millioner av mennesker blitt drevet på flukt. Vi hadde i det hele tatt fått et klima der polariseringen i den politiske diskursen var sterkere enn jeg noen gang kan huske.

For VG har det da vært retningsgivende for vår dekning at vår stiftelseserklæring tydelig slår fast: «Avisen (det var den plattformen man holdt seg med på den tiden) bygger på humanistiske idealer».

Flyktningestrømmen til Europa illustrerer også fundamentalt utviklingen i medielandskapet. Denne billedteksten i VG formulerer med 34 ord et semester i medievitenskap:

«Abdulah er konstant på mobiltelefonen. Her sjekker han siste nytt om forholdene langs fluktruten, chatter med kjente som ligger foran dem i løypa, og sender meldinger til kjæresten sin som er igjen i Tyrkia».

Og reportasjen om Abdulah og hans venner er et utstillingsvindu for moderne journalistisk formidling. 16 sider i helgemagasinet VG Helg, en digital fortelling som skiller seg betydelig fra den papirbaserte, tilgjengelig for digitale abonnenter i et tredje fortellerformat. Moderne mediehus må levere sine reportasjer i formater tilpasset lesernes valg av plattform.

Nyhetsformidlingen går hurtigere og hurtigere. Men når informasjonsmengden blir så stor og forgjengelig må også noe gå saktere, eller gi sammenhenger som gjør det mulig å forstå hva som skjer. Her er to utmerkede eksempler på at digitaliseringen er en gave til journalistikken.

Derfor er det flyktningekrise: http://www.vg.no/spesial/2015/syriaflyktningene/

Midt-Østen - en guide til kaoset: http://www.vg.no/spesial/2016/midtosten/

Av alle de tusenvis av mer eller mindre tiltalende Powerpoint-slider jeg har blitt utsatt for i det forgagne år, har denne enkle setningen brent seg fast i minnet: Journalistikken blir ikke ødelagt av digitaliseringen. Den blir styrket. Akkurat som digitaliseringen øker flyktningenes mulighet til å komme frem til bestemmelsesstedet.

Torry Pedersen 
Ansvarlig redaktør og adm. direktør i VG

Legg til i min rapport
Jubel under mediedagene i Bergen, mai 2015. VG stakk av med hele sju priser, inkludet årets avis, årets avismagasin og årets nettsted!

Dette er vi stolte av

Hvert år går VG gjennom sin egen journalistikk - i det vi kaller vårt redaksjonelle regnskap. I fjor satte vi den gode journalistikken opp mot de mest synlige feilene vi begikk i 2014. Også et redaksjonelt regnskap skal ha balanse, og i 2014 gjorde vi en del tabber som gjorde det naturlig å vinkle regnskapet todelt: Dette er vi stolt over – dette er vi ikke stolt over.

2015 fremstår annerledes. Jovisst har vi gjort feil, men ikke av den typen vi har grunn til å beklage i store bokstaver offentlig. Pressens Faglige utvalg (PFU) mente vi gjorde oss skyldig i ett brudd på god presseskikk og i én annen sak fikk vi kritikk. I begge tilfeller var utvalget delt. Men det var ikke for utilsiktede blundere, slurv eller norsk presses største tabbefaktorer, manglende samtidig imøtegåelse fra personer og institusjoner som anklages for alvorlige forhold, vi ble irettesatt av PFU.

VG opplevde «all time high» med hele 49 PFU-klager mot oss i 2015. I alle unntatt to hadde altså PFU intet å utsette på vårt arbeid. De to sakene dreide seg om kommersielle lenker og såkalt innholdsmarkedsføring, altså reklame som bruker redaksjonelle virkemidler. I begge tilfellene mente PFU at skillet mellom kommersielt og redaksjonelt innhold ikke var tydelig nok. VG er både prinsipielt og praktisk uenig, men vi følger selvsagt signalene fra organet som forvalter norsk etisk mediestandard. Pressens selvdømmesystem er en viktig institusjon både for medier og offentligheten.

Her er de to sakene der PFU mente VG opptrådte utenfor det etiske regelverk i 2015:

http://presse.no/blogg/pfus-uttalelse-i-min-mote-saken/

http://presse.no/pfu-sak/23615/

 

I vårt redaksjonelle regnskap presenterer vi en gullrekke av eksklusive avsløringer, sterke reportasjer, bilder, videoer og digitale fortellinger på høyt internasjonalt nivå. 

Men det betyr absolutt ikke at alt er på stell. I tillegg til de to PFU-sakene, har vi måttet bruke vignetten «VG Retter» 11 ganger i tillegg til et lignende antall presiseringer/korrigeringer.

Og som referatene fra det daglige evalueringsmøtet klokken 10.45 viser, sliter vi tidvis med blant annet:

• Altfor mange skrivefeil

• Lang nedlastingstid på mobil (det har blitt dramatisk bedre)

• Et overdrevent fokus på kvinner og kropp

• Dårlig kjønnsbalanse – særlig på Sporten

• For lite spennvidde i sakene på fronten til vg.no
• Dårlig leserytme med for mange dobbeltsider etter hverandre i papiravisen

• Dårlig evne til å vise frem alt det gode VG kan tilby

• Dårlig lyd og en del andre tekniske feil på VGTV

Men først – det vi er stolte av i 2015

Hva er vi stolte av?

Et sjokkerende dypdykk i det skremmende store miljøet av norske menn som laster ned filmer med overgrep mot barn. En av de største avsløringene i norske medier i 2015, der det ble lagt ned en enorm mengde journalistisk gravearbeid inkludert store mengder teknisk nybrottsarbeid. Et massivt samarbeid på tvers av forskjellige VG-avdelinger har skapt bølger langt utover Norges grenser. Avsløringene og sterke møter med noen av nedlasterne ble publisert i VG Helg, på VGTV og i flere spesialer på vg.no.

 

Spesial: Nedlasterne

Gjennom omfattende analysearbeid klarte vi å lokalisere 78 nordmenn som med stor sannsynlighet har lastet ned filmede overgrep mot barn. 10 av dem ble oppsøkt, seks av dem innrømmet forholdet. Et utfordrende maratonløp som satte dagsorden og utløste et vell av reaksjoner. De takknemlige tilbakemeldingene fra kvinner som selv har vært utsatt av overgrep, var kanskje det som gjorde dypest inntrykk på VGs team.

VGTV: Her ringer VGs reporter en av nedlasterne

VG: Her ser du 95 000 nedlastere av overgrep

En engelsk versjon av saken finnes på VGs medium-konto: This map shows 95,000 downloaders of child abuse pictures worldwide

Her finner du alle VGs saker om kampen mot overgrepsfiler.

 

De uløste drapene

33 drap i Norge er fremdeles uoppklart. Et team fra VGs krimgruppe samlet sakene i en database, identifiserte og kartla samtlige drap. Arbeidet ga oss ny og eksklusiv informasjon, og ga leserne sterke historier om de enkelte sakene. Det omfattende arbeidet ble gjort i forkant av politiets «Cold case»-gruppe, og VG-teamets innsats har også kommet politiet til gode via tips i enkeltsaker. Reportasjene og nettspesialene påpekte også strukturelle svakheter ved politiets arbeid.

Spesial: De uløste drapene

Krigshistorie

VG ble etablert av folk med tilknytning til hjemmefronten under 2. verdenskrig, og 75-årsminnet for den tyske invasjonen ble markert med en rekke reportasjer.

Gjennom denne nettspesialen ble 2. verdenskrig og dens konsekvenser presentert på en helt ny måte. 75 år etter at tyskerne invaderte Norge, ble den historiske VG-satsingen rundt landets nesten 12 000 krigsofre en av årets mest leste saker. Her kan nordmenn over hele landet gå inn og med stor sannsynlighet finne ofre de er i slekt med eller har en tilknytning til på annet vis. Historiske fakta leservennlig formidlet via digital fortellerteknikk.

Spesial: Våre falne

VGs utviklere og designere har vunnet en rekke internasjonale priser for sin kjempejobb med å visualisere store saker og satsinger på en måte som gir over- og innsikt av den sorten som fester leserne i et jerngrep. I denne spesialen følger man tungtvannsabotørenes bevegelser mann for mann.

Spesial: Kampen om tungtvannet - slik skjedde det

Markeringen av 2. verdenskrig innebar flere unike historier og tilbakeblikk i VG i 2015. De eneggede tvillingsøstrene Eva og Miriam (10) ble misbrukt i nazistenes medisinske eksperimenter i Auschwitz. 70 år senere møtte vi Eva Mmozes Kor, som fortalte om smerten, frykten og tilgivelsen.

VG+: Jeg var Dr. Mengeles forsøkskanin

Ebola

Sierra Leone var fritt for ebola helt til en healer kom hjem fra nabolandet. Hundrevis av mennesker stelte henne i begravelsen. Det skulle de ikke ha gjort. Under ekstremt utfordrende arbeidsforhold leverte VG-teamet reportasjer som brakte pesten og dens grufulle konsekvenser ubehagelig nær oss.

Spesial: Ebola

Brødrenes flukt

Gjennom hele sommeren fulgte vi de syriske brødrene Abdulah (24) og Mohameds (16) begivenhetsrike flukt gjennom Europa. En nær og gripende historie om det lille dramaet i den store historien. Brødrenes egne videosekvenser fra flukten var sentral iVGTV-delen av reportasjeserien.

VG+: Brødrenes skjebneferd
Spesial: Flukten i bilder'

Kriget mot IS

Intervjuet med norske Helge ga et intenst innblikk i den uvirkelige virkeligheten ved krigsfronten I Syria. Vi møtte 42-åringen da han for andre gang forlot hjemlandet for å krige mot IS.

Helge hørte prosjektilene slå inn i metallet rundt ham. Pling, pling, pling.

– Vi var 12 krigere som var stuet sammen inne i et pansret kjøretøy, sier han. Kjøretøyet skulle frakte ham, og de kurdiske krigerne han kjempet sammen med, over en åpen slette. Foran dem lå Tel Abyad, grensebyen mellom Syria og Tyrkia. Byen var okkupert av IS. Målet var å jage fienden ut av byen. Det første hinderet var å komme seg over den åpne sletten.

– Snikskyttere lå i stillinger utover det svidde åkerlandskapet og skjøt mot oss, sier han.

Spesial: Krigeren

På innsiden av kalifatet

Ruth og hennes fem barn havnet i Syria og IS-hovedstaden Raqqa mot sin vilje. Det ble fire dramatiske uker på innsiden av terrorkalifatet.

VG: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

Terror i Paris

To ganger slo terrorister til i Paris med grufulle konsekvenser. VG var på plass under begge tragediene, og rapporterte på alle plattformer. VGs Helge Mikalsen var blant fotografene som var tettest på da politiet likviderte en av terroristene fra kosher-butikken i januar i fjor.

Det blir stadig mer viktig for VG å bruke digitale løsninger for å forklare leserne hva som foregår under store hendelser som dette. Under terroraksjonen i november, kunne leserne raskt danne seg et inntrykk av hvordan drapsmennene hadde fordelt sine aksjoner forskjellige steder i byen.

VG: Slik ble terroristen drept

VGTV: Lokal beboer til VG: - Mamma var fanget på området

Storbrannen - ett år etter

Like viktig som å dekke store hendelser mens de skjer, kan det være å vende tilbake til samfunnet som ble rammet. Det gjorde vi et år etter brannkatastrofen som utslettet store deler av bygningsmassen i Lærdal i 2014. Vi møtte mennesker som mistet alt de eide, og skildret kraften i et lokalsamfunn som nekter å gi opp både via VGTV-dokumentar, en videobasert spesial på vg.no og VG Helg.

Spesial: Lærdal - historien om bygda som brant

Les mer om hva VG er stolte av her.

Legg til i min rapport