Grusomme terrorhandlinger i Paris. Stormer og ekstremvær over hele landet. Nordmenn til valgurnene. Men ingenting har preget nyhetsbildet mer det siste året enn flukten til Europa.
Krigen i Syria og den påfølgende flyktningestrømmen til Europa var en lenge varslet katastrofe. Likevel virket det som det kom overraskende på de europeiske landene da antallet flyktninger og asylsøkere plutselig ble mangedoblet i løpet av sommeren og høsten 2015.
- TV 2 har brukt store ressurser på tilstedeværelse i historien, fra krigs- herjede Syria og Irak, via strendene i Tyrkia og Hellas til den desperate turen nordover og vestover i Europa. Fra dramatikken om bord på det norske skipet «Siem Pilot» i Middel- havet og til den overraskende arktiske ruten inn i Schengen ved Kirkenes, sier nyhetssjef Niklas Lysvåg. TV 2 har også prioritert å vise hvordan norske myndigheter har tatt imot alle som har kommet hit til landet, og rett før jul publiserte TV 2 Nyhetene en stor undersøkelse om hvem de er, hvor de kommer fra og hvilken slags fremtid de så for seg.
- Det har vært et kontinuerlig kjempeløft gjennom det siste året, og vi i TV 2 skal være veldig stolte av vår dekning, fortsetter Lysvåg.
TV 2-team har vært på omtrent 30 reportasjereiser for å dekke vår tids
verste krigs- og flyktningkriser.
Hundrevis av innslag, direkteintervjuer og debatter - på kveldsnyhetene, NK og nett - har handlet om den des- perate situasjonen til krigsrammede syrere på flukt mot Europa.
- TV 2 har vært nyhetsledende i verden fra byer i Syria og Irak som nylig har vært frigjort fra IS, der de som ble igjen har fortalt om grusom- hetene under IS. Men de fleste hadde flyktet, og mange av dem har vi møtt under flukten nordover og vestover, sier Lysvåg.
TV 2 var første nyhetskanal på «Siem Pilot», som plukket opp des- perate båtflyktninger fra hav- områdene mellom Libya og Italia.
- Vi forsto og handlet raskere enn våre konkurrenter da tyngdepunktet i krisen flyttet seg østover i Middel- havet, til Tyrkia og Hellas. Bildet av lille Alan og våre reportasjer fra Lesvos og Kos vekket et helt spesielt og voldsomt engasjement blant mennesker her i landet, TV 2 arrangerte til og med sin egen TV-innsamling.
- Hvordan har TV 2 dekket flyktningkrisen? Skiller vi oss ut fra andre?
- Ja, definitivt. Mange rapporterer om menneskemengdene på avstand. Enkeltskjebnene blir borte i store tall.
Det er fokus på internasjonal politisk krise og tunge prosesser som ikke fører fram.
Nyhetssjefen mener TV 2 Nyhetene i tillegg til å dekke det store bildet, evnet å være midt blant flyktningene.
- Vi har formidlet historiene deres, mener Lysvåg.
- TV 2 har hatt en nærhet til dem det gjelder våre konkurrenter kan misunne oss, fortsetter han.
Utover høsten i fjor skiftet stemningen i Norge. Plutselig kom det flere tusen flyktninger og asylsøkere i uka hit til landet. Frykten økte. Hvem er de som kommer? Hva vil de? Er de en trussel?
- TV 2 Nyhetenes svar ble å prøve å finne ut av disse spørsmålene. Reportere og fotografer reiste rundt til 21 akuttmottak landet rundt med spørreskjemaer, kvalitetssikret og oversatt til ti forskjellige språk. Vi gjorde intervjuer med 984 flykt- ninger og asylsøkere. Det ga oss en rekke egne nyhetsvinklinger.
- Det var et meget omfattende nybrottsarbeid. Nå er metoderapport sendt til Skup-juryen, sier Lysvåg.
Krisen i Syria og flukten mot Europa har også ført til flere dokumentarfilmer i TV 2. En om de kurdiske kvinnene IS-terroristene frykter mest av alt. Å bli drept av en kvinne er det verste som kan skje for en IS- kriger.
Og TV 2 har fulgt flukten fra Tyrkia og gjennom Europa, delvis under- cover som asylsøkeren Ali Khan med skjult kamera. Dette for blant annet å kunne avdekke kynismen til de kriminelle som organiserer de livs- farlige båtreisene på Middelhavet.
- Det siste året er det gjort en formidabel jobb med å dekke flyktningsituasjonen. Fra byene de en gang flyktet fra og helt frem til akutt- mottaket i Norge som nå er deres midlertidige hjem, konkluderer Lysvåg.
Men krisen er på langt nær over. Akkurat nå ser det ut til at 2016 kan bli enda verre enn i 2015. Og de fleste flyktningene er jo fortsatt enten i Syria eller i leire i nabolandene Tyrkia, Jordan og Libanon.
- Da er det godt å vite at vi i vår nyhetsorganisasjon har kunnskapen, viljen og evnen til å fortsette denne jobben, som kanskje er den viktigste i vår tid som nyhetsfolk, avslutter nyhetssjefen.
TV 2 Nyhetene:
…vandret på togskinnene og gjennom skogene i Europa med flyktningene. Opplevd for- tvilelsen over stengte grenser sammen med dem.
…var tett på da flyktingene kom i land på Lesvos.
…var der da Alan og broren ble begravet i sin utbombede hjemby Kobani.
…var om bord på Siem Pilot da barna fikk velge kosedyr som mannskapet har tatt med fra Norge.
…formidlet historiene om IS- tyranniet i Sinjar, Tel Abiad og Kobani.
…var med flyktningene på hotellet i Nikel der syklene ble klargjort før den siste, iskalde sykkelturen til Norge.
…hjalp til da seksåringen Mohammed fra Aleppo kom bort fra familien sin i kaoset på grensen mellom Hellas og Makedonia.